top of page

Pizza Margherita

In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemde pizzaiolo van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Ubmerto I en zijn vrouw Margaretha om zijn specialiteiten ten paleize te bereiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren van de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak en door de maker dan ook pizza Margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle Italiaanse pizza's.

Picea Linum

De Romeinse pizza, opnieuw gecreëerd naar een recept uit een legioensboek uit 45 n.Chr. Een legioensmaaltijd die de Romeinse soldaat mee kreeg tijdens de veldtochten. Honing, kaas, vijgen, mozzarella en spek. Bijzondere smaak! Vers gemaakt bij Trattoria Il Porto.

Naan Za’ataar

De witte pizza uit het oude Perzië. De Hellenistische tijd (330 – 129 v. Chr.), nu weer vers gemaakt bij Trattoria Il Porto. Dadels, blauwe bessen, walnoot, zwarte truffel en mozzarella.

 Marinara

Nu vooral een pizza voor de liefhebber van de pure smaak van tomaat, knoflook, ansjovis, mozzarella en garnaal. In de periode dat deze pizza ontstond, rond het jaar 1730 was dit een pizza die door arme zeelieden werd besteld. Letterlijk is het afgeleid van “haven", Marina. Ook nam men de ingrediënten mee op reis omdat die goed houdbaar waren op zee en maakte men de pizza aan boord van het schip. De marinara heeft een smaakcombinatie die je doet denken aan de zon, zee en zomer. Met een glas koude witte wijn is dit zeker een aanrader.  

Brauddiskar

De Vikingpizza. Archeologische vondsten tonen aan dat de Vikingen reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten nuttigden, die werden gebakken in ovens die er ongeveer zo uitzien als moderne pizzaovens. Dit was zo’n achthonderd jaar voor de eerste melding van pizza in Italië. Een aantal ingrediënten kon worden gereconstrueerd; spek, geitenkaas, mozzarella en Ui en is na veel studie en testen weer te bestellen.

Pizza Il Porto

De originele Frutti di Mare, met garnaal, tonijn, olijf, ui en een kleine hint van ansjovis. De bestseller en huispizza van Trattoria Il Porto.

Pizza Salsiccia Napoletana

Toen de Italianen rond 1900 de pizza in Amerika introduceerden werd deze meteen verbouwd door de Amerikanen. Ze deden er pepperoni (Amerikaanse salami) op. We gebruiken de Pepperoni Especiado uit Spanje. Pepperoni, mozzarella en kaas.

Pizza Mortadella

De Mortadella is een van de oudere worstsoorten uit Italië. De pizza is rijkelijk bestrooid met pistache en wat knoflook. De oorsprong van dit recept is legendarisch en gehuld in mysterie. Sommige voedingsdeskundigen en archeologen ontdekten dat mortadella teruggaat naar de Romeinse tijd. Mortadella Bologna, naar de stad van productie, is gemaakt van uitgekozen varkensvlees, kruiden, peperkorrels en pistache. Eens samengesteld worden de mortadellaworsten vervolgens gekookt in speciale drogeluchtovens voor een periode die kan variëren tussen een paar uur en een aantal dagen. Aangezien mortadella een assertieve smaak heeft, is de witte bijbehorende pizza eenvoudig. Mozzarella, mortadella, knoflook en pistache.

bottom of page